Skal mor og far mon skilles?
Hvorfor går de fra hinanden?
Hvad med det jeg gerne vil?
Bliv hørt! Brug barnets initiativret
Tanker og følelser
Hemmeligheder og ansvar
Hvor skal jeg være?
Mor og fars opførsel
Nye familier
Hvordan kan jeg få det bedre?
Andre børn fortæller
Børnegrupper
Møde i Statsforvaltningen
Skilsmisseordbog

Måske har du lyst til at læse noget om andre børn, der også har oplevet, at deres forældre er blevet skilt. Vi har udvalgt nogle bøger og historier, som vi synes er gode, og som du kan låne på biblioteket eller finde på nettet. Vi har også valgt nogle bøger, der er til større børn og voksne.

Titel:
De første piger på månen

Forfatter: Anne-Marie Donslund & Kirsten Sonne Harild
Forlag: Gyldendal
Målgruppe: Fra 12 år

Om bogen:
Bogen handler om to piger, Luna og Alberte, hvis forældre er blevet kærester. Forældrene beslutter at tage de to piger med på en ferie til Island som en slags ryste-familien-sammen-tur. Pigerne er i begyndelsen som nat og dag, men ferien ændrer alt. Både for de to piger og ikke mindst for forældrene...

Børnene siger:
Selma, 12 år: 
Jeg kan godt genkende nogle af tingene fra mig selv, da jeg også er skilsmissebarn. Fx kan det godt være svært at få et nyt familiemedlem som man ikke selv har valgt, og man vil nok ikke få helt lige så meget opmærksomhed fra ens forældre som før. Jeg vil helt sikkert anbefalde bogen. Jeg synes, at den har et rigtig godt budskab om at man nogen gange lige skal lære hinanden at kende, for at kunne lide hinanden. Den er også rigtig god og spændende. 

Simon, 13 år: Jeg synes bogen på en god og let forståelig måde viser, problemer der kan være mellem papsøskende. Børnene vil virkelig ikke med på turen til Island, som de bliver tvunget til, det er ikke nemt at starte et venskab på den måde. Det kan også være svært at acceptere, at ens forælder har valgt en anden. Bogen viser også de problemer, der kan være, når forældrenes nye forhold kan skifte. De kan være rigtig glade for hinanden et øjeblik, og det andet kan de lige pludselig slå op, og hvad så med børnene? Det synes jeg, bogen giver et godt indblik i.

Pige, 13 år: Det er en sød og munter historie om to piger, som langsomt lærer hinanden at kende og får opbygget et venskab, som man ikke ser hos de fleste. Jeg kan godt lide den mærkelige måde, pigernes venskab udvikler sig på, de starter nærmest som fjender og ender med at blive bedste veninder. Jeg er selv skilsmissebarn, og jeg kan selvfølgelig genkende den frustration og de følelser, pigerne har i sig, for det er ikke nemt at være skilsmissebarn og slet ikke, når man skal være sammen med en pap-søster, man ikke kender, og som man ikke selv har valgt at være sammen med. Det kan være rart at læse den, hvis du selv er skilsmissebarn.

   
Titel:
Mig og min papfamilie

Forfatter: Anja Hitz
Forlag: Høst og Søn
Målgruppe: 8-12 år

Rose er 11 år og enebarn. Hendes forældre er skilt, og da moren bliver kæreste med en ny mand, vender det op og ned på det rolige liv Rose hidtil har haft på skift hos sin far og mor. Alting forandrer sig. Det giver konflikter, men meget bliver sjovere i den nye papfamilie.

Børnene siger:

Katrine, 12 år:
"I starten af bogen er Rose meget irriteret over sin nye papfamilie. Hun bliver meget pinlig over sin nye papfamilie, hun bliver nogle gange meget ked af det over sin nye papfamilie og nogle gange rigtig vred.
Men i slutningen af bogen bliver hun rigtig glad og kan rigtig godt lide sin nye papfamilie. Jeg kan godt lide, at Rose er så speciel, og at der sker så mange sjove ting.

Pige, 11 år: "Bogen er ok god. Den beskriver, hvordan et skilsmissebarn har det - hvis man har en veninder, der er skilsmissebarn, kan man bedre forstå, hvordan det er."

Dreng, 12 år: "Den minder meget om min situation. I starten var jeg heller ikke så meget for den nye papfamilie, men nu har vi fået et godt forhold til hinanden allesammen."

 

 Mig og min papfamilie

 

 

    

Titel:
Vitello skal have en papfar

Forfatter: Kim Fupz Aakeson og Niels Bo Bojesen
Forlag: Gyldendal
Målgruppe: 5-8 år

Mor kysser en skaldet mand, der hedder Gregers ude ved havelågen. 
Vitello er bekymret for, hvad det er for noget. Hans hemmelige kæreste, der hedder Kamma tror, han skal have en papfar. Vitello bander sine bedste bandeord, for han har jo allerede en far, der både er sjuft og superengel... 

Børnene siger:
Esther, 8 år:
"Jeg synes, den er god, for så lærer man noget om, hvordan det er at få en papfar: Først tror man ikke, man fungerer med en papfar, men så finder man ud af, at han er sød. Man kan lære om alle de gode ting ved at have en papfar."

William, 5 år: "
Jeg synes ikke, den er god. Den er dårlig fordi der ikke er noget action i den. Bogen handler om at få en papfar. Det er sådan en man får bagefter en far, hvis man smider en sten ind af vinduet"

Max, 11 år: Bogen er ok. Bogen fortæller om, at man har noget, som man tror ikke er godt, og så kan man finde ud af, at det er godt. Jeg tror, at man tit hader en papforælder i begyndelsen".

Robert, 12 år: Jeg synes, bogen er god, for den beskriver nok den stemning der er, og de følelser et barn har, når barnet har fået en papfar. Jeg tror, at Vitello tænker lidt som en ældre person end han skal være."

Titel:
Hjem til far

Forfatter: Mette Egelund Olsen
Forlag: Forlaget Forum
Målgruppe: Fra 7 år

Om bogen: ”Hjem til far” fortæller om en piges oplevelser i forbindelse med forældrenes skilsmisse – herunder et besøg hos sin far.
Bogen beskriver, at det er rart at være hos far, også selv om, at mor ikke er der. Og nu da far bor et andet sted, kan man også møde nye legekammerater.
Bogen beskriver også savnet af faderen, og de tanker, barnet gør sig – bl.a. om mor kan være alene hjemme, når jeg er hjemme hos far.

 

 Vitello

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 hjem til far   

Titel:
Mig og min papfamilie

Forfatter:Anja Hitz
Forlag: Høst
Målgruppe: 8-12 år

Om bogen:
Rose er 11 år og enebarn. Hendes forældre er skilt, og da moren bliver kæreste med en ny mand, vender det op og ned på det rolige liv Rose hidtil har haft på skift hos sin far og mor. Alting forandrer sig. Det giver konflikter, men meget bliver sjovere i den nye papfamilie.

Børnene siger:
Walther, 12 år: 
Bogen minder meget om min situation. I starten var jeg heller ikke så meget for den nye papfamilie, men nu har jeg fået et godt forhold til dem. 

Kathrine, 11 år:
Den er ok god. Bogen beskriver, hvordan skilsmissebørn har det - hvis man har en veninde, der er skilsmissebarn, kan man bedre forstå, hvordan det er.

 

Titel:
Mor skal flytte

Forfatter: Mette Egelund Olsen
Forlag: Forlaget Forum
Målgruppe: Fra 7 år

Om bogen: "Mor skal flytte" handler om et barns oplevelser i forbindelse med forældrenes skilsmisse og om barnets nye hverdag som delebarn.

Papfamilie

    

 

 

 

 

 

 

mor skal flytte

<><><><><>

 

 

 

 

 

 

 

Titel:
Nannas to værelser

Forfatter: Jannie Kildested
Forlag: Borgen
Målgruppe: Fra 5 år
 
Om bogen: Nanna og Jeppes mor og far har det ikke godt sammen mere. En dag beslutter de at flytte fra hinanden. Det er en svær tid for hele familien. Det er ikke så let at finde ud af, hvornår børnene skal bo hos mor, og hvornår de skal bo hos far. Derfor kommer Nanna og Jeppe ind for at tale med en psykolog i statforvaltningen. Hun er god til at hjælpe med at finde ud af, hvad der er bedst for både Nanna og Jeppe og deres forældre.

 Nanna to værelser


Titel:
My Parents Are Divorces Too

 
Forfattere: Melanie Ford
Forlag: Amer Psyhological Assn
Målgruppe: Fra 8 år

Om bogen: Bogen er skrevet af børn til børn. Bogen fortæller om de følelser børn kan få når deres forældre skal skilles og disse følelser er helt normale.

My parents Are Divorced Too

 
Titel:
Far kommer
 
Forfatter: Inger Lindahl
Forlag: Forlaget Klematis
Målgruppe: Fra 3 år
Om bogen: Axel skal hen og besøge sin far. Men far er længe om at komme, og Axel bliver utålmodig og surmulet inden far endelig kommer.

Far kommer

 
Titel:
Når børn får en ny forælder
 
Forfatter: Niels Jørgen Bisgaard
Forlag: Billesø & Baltzer
Bogen henvender sig til ældre børn og voksne 
 
Om bogen: Bogen handler om, at det kan være svært for børnene, når deres forældre får nye kærester efter en skilsmisse, og børnene skal finde sig til rette i de nye familier.
Bogen fortæller om, hvad de voksne kan gøre for at gøre det lettere for børnene.

 

Når børn får en ny forælder

 
 
Titel:
Min familie
 
Forfatter: Oscar K.
Forlag: Alma
Målgruppe: Fra 4 år
 
Om bogen: Oscar fylder 8 år og derfor kommer hele hans store hundefamilie til fødselsdagsfest. Oscar forklarer, hvem der er hvem, for det er ikke let at finde ud af. I Oscars familie har de nemlig giftet sig på kryds og tværs.

 

Min familie

 

Titel:
Fie flytter frem og tilbage

Forfatter: Hanne Jørgensen
Forlag: Højers Forlag
Målgruppe: Fra 9 år

Om bogen:
Fie er en pige på 10 år, og en dag fortæller hendes far og mor, at de har besluttet, at de vil skilles. Fie bliver meget ked af det, og hun kan ikke forstå, de ikke bare kan blive sammen.


 

 

Fie flytter frem og tilbage

 
Titel:
Bare jeg kunne holde dig i hånden

Forfatter: Pat Palmer
Forlag: Ørnens Forlag

Om bogen:
Er din mor og far blevet skilt? Eller er der en anden grund til, at du er ked af det? Bogen handler om, hvordan man kan have det, når man kommer ud for et tab. Den kan hjælpe mindre børn til at forstå nogle af de følelser, de oplever, når deres mor og far går fra hinanden. Bogen forklarer, at det er naturligt og normalt at føle smerte ved tab - og at smerten vil gå over.

 

Bare jeg kunne holde dig i hånden

 
 
Titel:
En papfar til Nina
 
Forfatter: Marie Hansen
Forlag: Højers Forlag
Målgruppe: Fra 7 år
 
Om bogen: Ninas forældre er skilt, og Ninas mor har fået en ny kæreste, Martin. Han er på besøg alt for tit, synes Nina. En dag "taler" en anden pige til Nina. Det er Tanja. Hun er usynlig, men dukker op, når Nina føler sig alene. En dag fortæller Ninas mor, at hun og Martin skal giftes. Det vil Nina ikke have! Godt hun har Tanja.
 

 

En papfar til Nina


Titel:
Mor, far og alle de andre
 
Forfatter: Christine Byriel
Forlag: Aschehoug
 
Om bogen: "Hvem skal holde jul hos hvem i år?" Det kan være det store spørgsmål i familier, hvor forældrene er skilt og har fået nye kærester og sammenbragte børn. Bogen handler om børnene og stedfamilien. Om at 'en fremmed flytter ind', om barnet der savner begge sine forældre og om nye søskende. 

 

Mor, far og alle de andre

 
Titel:
Børn og skilsmisse

Forfatter: Kirsti Ramfjord Haaland
Forlag: Hans Reitzel

Om bogen: Bogen 'Børn og skilsmisser' tager udgangspunkt i, hvordan børn oplever skilsmisse og nye familier. Forfatteren ønsker at fortælle om børns reaktioner, således at man bedre kan hjælpe dem igennem forældrenes skilsmisse.

 

Børn og skilsmisse


Titel:
Myten om den lykkelige
skilsmisse

Forfatter: Judith S. Wallerstein
Forlag: Aschehoug
Målgruppe: voksne
 
Om bogen: Bogen handler om 131 skilsmissebørn, som er blevet fulgt fra de var til barn til de blev voksne og om, hvordan deres forældrenes skilsmisse har påvirket dem efter de er blevet voksen.

 

Myten om den lykkelige skilsmisse

 

Titel:
Jeg er også skilsmissebarn

Forfatter: Anne Louise Stevnhøj
Forlag: Her&Nu
Målgruppe: Fra 13 år

Om bogen:
Seks interviews med unge i alderen 12-15 år og seks kapitler med gode råd til unge om skilsmisse.
 

Jeg er også skilsmissebarn


Titel:
Mor og far skal skilles


Forfatter: Florence Cadier
Forlag: Lademann
Målgruppe: Fra 12 år

Om bogen: Råd og vejledning til unge om forældres skilsmisse, hvad det betyder når forældrene skilles og starten på en ny hverdag.
Serien er skrevet så den henvender sig direkte til unge.

 

Mor og far skal skillesTitel:
Knas fra Ouagadougou


Forfatter: Rønnaug Kleiva
Forlag: Forum
Målgruppe: Fra 10 år

Om bogen:  Ca. 12-årige Katja er skilsmissebarn og bor hos sin far, Ole. Da han tager en kæreste med på ferie i sommerhuset, gør hun alt for at ødelægge forholdet.

Knas fra Ouagadougou

Titel:
Men de taler stadig sammen - Børnesyn på skilsmisse


Forlaget: Børnerådet

Om hæftet: Børn der via breve til Børnerådet beretter om deres forældres skilsmisse og deres eget liv i forbindelse hermed.

 

Titel:
Lad isbjørnene danse


Forfatter: Ulf Stark
Forlag: Gyldendahl
Målgruppe: Fra 12 år

Om bogen: Da Lasses mor bliver gravid med en anden end hans far, flytter Lasse i første omgang med moderen. Men da Lasses mors nye kæreste begynder at behandle Lasse, som om han er Lasses nye far, flytter Lasse hjem til sin far.

Større bogstaver
Dagbog Bøger Links Hvem er vi Kontakt